Cøliaki - "glutenintolerans"

Hvad er Cøliaki (glutenintolerans)?

Cøliaki er en kronisk tarmsygdom, hvor man ikke tåler madens indhold af proteinet gluten. Gluten findes i hvede, rug og byg.

Hvordan forløber sygdommen?

Man skal overholde en diæt resten af livet. Hvis man fortsætter med at indtage gluten, kan det give komplikationer i form af mangel på vitaminer og mineraler, afkalkning af knoglerne og øget risiko for kræft i tyndtarmen. Denne risiko forsvinder, når man holder sig fra gluten.

 

Hvem får sygdommen?

Cøliaki ses i alle verdensdele. Sygdommen ses mere hyppigt end tidligere. Sygdommen er det mest almindelige fødemiddel intolerance i den vestlige verden. Forekomsten af cøliaki er omkring 0,5 % - 1 %, men oplyses dog højere i enkelte lande.  Sygdommen kan opstå i alle aldre også i en sen alder.

Årsag

Sygdommen skyldes en overfølsomhed overfor gluten, men må ikke forveksles med allergi. Denne reaktion får tyndtarmens slimhinde til at miste sine fimrehår (villi) og dermed, i varierende grad, evnen til at optage næringsstoffer. Tendensen til cøliaki er arvelig, og hyppigheden af cøliaki er op til 10 gange større blandt slægtninge til cøliakipatienter.

Symptomer

De typiske symptomer er diarré, vægttab, underernæring og træthed. Man kan også ofte have problemer med luft i maven. Graden af symptomer kan dog variere meget fra patient til patient. Enkelte kan være helt uden symptomer i hverdagen, men så pludseligt få symptomer i forbindelse med anden svær sygdom.

Mulige undersøgelser

Lægen kan undersøge en blodprøve for antistoffer (bla transglutaminase) . mod gluten. Dette kan styrke en mistanke om, at man har cøliaki. Den endelige diagnose stilles ved at tage en lille prøve af tyndtarmens slimhinde, en såkaldt tarmbiopsi, i forbindelse med en gastroskopi. I et mikroskop kan man derefter direkte se, om slimhinden er flad, dvs. om fimrehårene i tarmene mangler. Det er vigtigt, at man har spist glutenholdigt før der tages en tarmbiopsi. Transglutaminase falder, når man holder en glutenfri diæt og det får man målt, når man kommer til kontrol hos lægen.  Fimrehårene i tyndtarmen vokser frem igen, når man holder en glutenfri diæt.

Behandling

Behandling af cøliaki er diæt fri for gluten. Behandling er vigtig for at undgå sygdomme som afkalkning af knoglerne, mangel på vitaminer og mineraler samt kræft i mave og tarmkanalen. Man bør ses af klinisk diætist og læge.

Glutenfri diæt

Gluten er en del af protein i hvede. Det består af en tredjedel gliadin og to tredjedele glutenin. Gluten anvendes som en samlet betegnelse for de lignende stoffer (komponenter) i rug og byg dvs de typer af korn, der giver reaktion hos patienter med cøliaki.

På en diæt fri for gluten bliver slimhinden normal dvs rask.  Man skal holde diæten livet igennem. Behandling består derfor i at undgå de for tarmen giftige (toksiske) proteiner fra hvede, rug og byg. Havre har en anden sammensætning end hvede, rug og byg, og undersøgelser har vist, at man kan tåle havre, hvis man har cøliaki. Men havre og produkter med havre kan være forurenet eller opblandet med andre korn og er derfor ikke fri for gluten. Man kan istedet for anvende en særlig fremstillet ”ren” havre. Spelt, urhvede og emmer er hvede og kan ikke indgå i en glutenfri diæt.

Man kan selv bage glutenfrit brød eller købe det i supermarkeder, via internettet eller eventuelt hos bagere.  Køber man brød hos bageren skal det glutenfri brød bages før alt andet, da der ellers kan ske en tilblanding fra andre meltyper. Som erstatning for hvede, rug og byg anbefales andre typer af korn eller planter til brød f.eks. mel af majs, hirse, boghvede, quinoa, kikærter eller soja samt særlige type af mel baseret på stivelse fra hvede.  Man kan købe en række glutenfri varer specielt fremstillet til patienter med cøliaki f.eks. brød, knækbrød, pasta, kiks, knækbrød, pizzabunde og mysli.  Glutenfrit brød- fremstillet af stivelse fra hvede eller andre glutenfri typer af mel har sjældent det samme indhold af næring som almindeligt brød. Det er derfor vigtigt, at man har mulighed for at få vejledning hos en klinisk diætist også for at sikre, at man spiser sundt og varieret. 

Man kan finde gluten i en række fødevarer som pølser, pålæg fx leverpostej, middagsretter fx frikadeller, sovse, bagværk, øl og slik. Man skal derfor lære at læse deklarationer, når man handler ind. Indgår hvede, rug og byg skal det deklareres.

Man kan læse om cøliaki på Dansk Cøliaki Forenings hjemmeside www.coeliaki.dk,  på Fødevarestyrelsens hjemmeside www.Foedevarestyrelsen.dk og på Sundhedstyrelsens hjemmeside www.SST.dk

Diætbehandling: Jeg er specialist i behandling af patienter, der følger glutenfri diæt og medforfatter på den patientvejlednig du kan finde på SST.dk og FVST.dk