Colititis ulcerosa - og kost
Colitis ulcerosa er en kronisk sygdom i tyktarmens slimhinde. Sygdommen er kendetegnet ved, at man har blodige diarréer.
Hvordan forløber sygdommen?
Sygdommen er livsvarig. Med colitis ulcerosa har man gode perioder, og man har dårlige perioder. De fleste patienter (80%) oplever perioder på op til mange år, hvor sygdommen er i ro. Årsagen eller årsagerne til sygdommen er ukendt. Mange faktorer har været under mistanke, men en sikker årsag er ikke fundet. Behandlingen er medicinsk og evt. kirurgisk.
Ernæring
Sygdommen medfører ikke særlige diæter, men man kan have fødevarer man ikke længere tåler. Nogle patienter med colitis ulcerosa vil i løbet af sygdommen udpege fødevarer, som enten bedrer eller forværrer deres tarmfunktion eller velbefindende. Men man kan sjældent forudsige, hvilken kost eller hvilke fødevarer, som kan give symptomer. Hvis man har særlige behov, fx hvis man er blevet opereret kan man brug for mere information. Nogle patienter har et lavt indtag af protein, vitaminer og mineraler. Alle patienter med colitis ulcerosa anbefales en sund, varieret kost med et moderat lavt indhold af fedt. Ved betændelse (opblussen) i sygdomme kan der komme smerter, ubehag og kvalme. Det kan ødelægge appetitten og eventuelt medføre vægttab. Mælk og kulhydrater fx sukker og hvede er blevet mistænkt for at være årsag til sygdommen. Det er blevet afkræftet ved undersøgelser.
Protein, fedt og kulhydrater
Behovet for protein kan være øget i perioder med aktivitet i sygdommen. Indtaget af protein bør normalt være ca. 1 g protein pr kilo legemsvægt pr dag. Ved opblussen/aktiv sygdom eller i forbindelse med en eventuel operation er behovet for protein øget til 1,2-1,5 g pr kilo legemsvægt pr dag.
Undersøgelser tyder på, at mad med et højt indhold af fedt, særlig animalsk fedt (smør, fede mælkeprodukter, kød) hos nogle øger risikoen for udvikling af sygdommen, men man hvad ved ikke om fedt forværrer sygdommen efter opståen.
Rugbrød, havregryn, groft hvedebrød, fuldkornspasta, brune ris, frugt og grøntsager har et højt indhold af fibre, vitaminer og mineraler og giver god mæthed. Disse madvarer kan man normalt tåle, hvis man har ro i sin sygdom. Men selv ved ro i sygdommen kan visse madvarer fx brød med kerner, løg, hvidløg, kål og bælgfrugter give mavesmerter, luft og oppustethed. Evt kan man ved øget luftudvikling og i samråd med sin læge følge Low FODMAP diet.
Patientforeningen for colitis ulcerosa og Crohns sygdom udgiver information - Colitis-Crohn Foreningen, www.ccf.dk.