Underernæring og ernæring ved vægttab og sygdom
Hvis du er blevet opereret, har haft vægttab eller har svært ved at optage næring fra maden, har du behov for særlig ernæring. Mange patienter vil i løbet af deres sygdomsforløb opleve, at deres vægt og appetit falder. Det kan påvirke både det generelle velbefindende og forløbet af sygdommen. Vejledning i den rette ernæring kan være med til at øge din vægt og funktionsniveau.
Underernæring
Underernæring består af en kombination af mangel på energi (kalorier/kilojoule) og protein pga. nedsat indtagelse eller øget behov for næring pga. sygdom, operation eller behandling. Ved underernæring vil du opleve et tab af legemsvægt fra depoter af fedt, men særligt et tab af muskler. Det medfører tab af kræfter og nedsat evne til at bevæge dig og udføre de ting, du skal i hverdagen.
Vægt, vægttab og Body mass Index
Selv et mindre vægttab er af betydning, hvis du er syg, da det er muskler, du taber og dermed også kræfter. Det gælder også, selvom du har haft en tidligere høj vægt. Du kan nemlig godt have en normal eller endog høj vægt (højt BMI) og fortsat skulle sørge for at spise og drikke nok. En lav kropsvægt (lavt BMI) er i orden, hvis du er rask, men hvis du er syg, skal opereres eller gennemgå en krævende behandling, kan den lave vægt være et problem. Hold derfor øje med vægten og vej dig regelmæssigt.
Energibehov
Behovet for energi er afhængig af vægt, køn, alder og fysisk aktivitet. Der er forskel på, om du ligger i din seng eller er oppe og evt. går til træning. Energi i maden kommer fra protein, fedt, kulhydrat fra føde og alkohol og regnes i kalorier eller kilojoule. Behovet for energi er ca. 125 kJ (30 kcal) pr. kilo pr. dag. Dvs. vejer du 60 kg, er behovet for energi 7500 kJ (1785 kcal) pr. dag. Det kan dog variere meget.
Protein
Protein er kroppens byggemateriale. Protein findes i kød, æg, mælk, syrnede mælkeprodukter som yoghurt og ymer, ost, skaldyr, fjerkræ og fisk. Tabellen herunder viser indholdet af protein i en række madvarer. Behovet for protein, når du er rask, er 0,8-1,5 gram protein pr. kilo legemsvægt pr. dag. Ved sygdom bør indtagelsen af protein være 1-1,5 gram protein pr. kilo legemsvægt pr. dag. Dvs. vejer du 60 kg, er behovet for protein 60-90 g pr. dag.
Tabel. Indhold af protein i en række madvarer.
Madvare | Protein pr. 100 g/100 ml | Typisk portion | Protein pr. portion |
---|---|---|---|
Mælk, alle typer | 3,5 g | 2 dl (1 glas) | 7,0 g |
Ymer, Ylette | 6,3 g | 2 dl (1 lille skål) | 12,6 g |
Yoghurt, A-38, tykmælk | 3,3 g | 2 dl (1 lille skål) | 6,6 g |
Ost 18%/30+ | 38 g | 15 g (1 skive) | 4,2 g |
Kylling, fisk, kød | 20 g | 100 g | 20,0 g |
Æg, helt | 12 g | 60 g (1 æg) | 7,2 g |
Tilskudsdrikke | 4-10 g | 2 dl | 8-20 g |
Vejledning i ernæring
Hvis du har haft vægttab kan det være en god ide at få en vejledning om ernæring hos en klinisk diætist. Det er vigtigt, at årsagen til vægttabet er fundet og undersøgt af lægen.
Hvis du mangler ideer og/eller opskrifter kan der henvises til den bog jeg har skrevet sammen med diætist Line Bülow